Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatri Anabilim Dalı; 43 hoca, 22 uzman ve 51 asistanı ile toplamı 97 yataktan oluşan 6 servisi ve 13 polikliniği ile yılda ortalama 3000 yatan hasta ve 100.000 civarında poliklinik hastasına hizmet veren devasa bir kurumdur.
Gazi Pediatri kendi misyonunu: “Çağdaş bilgi ve teknolojiyi özümseyerek, doğum öncesinden başlayarak ergenlik dönemine kadar, çocuklarımızın beden, ruh sağlığını korumak, hastalıklarını tedavi etmek, deneyimlerimizi ve bilgilerimizi aktaracağımız, iyi eğitimli, toplumun sağlık ve sosyal sorunlarına duyarlı, bireylere saygılı uzmanlar yetiştirmek” ,
Vizyonunu ise: “Sağlık bilimleri ve teknolojisindeki yenilikleri takip ederek, eğitim ve hizmetlerimizin nitelik ve niceliğini daima üst düzeylerde tutmak, çocuklarımızın sağlığı için tüm olanaklarımızla fedakârca çalışmak ve en iyisini başarmak” olarak tanımlıyor.
---
Gazi Pediatri’yi tanıtmaya; bazı ilkleri ve özellikleri ile başlayıp, asistanlara yaptığımız anketin çarpıcı sonuçları ve bazı asistan ve intern görüşleri ile son vereceğiz.
Prof.Dr.Rana Olguntürk ve Prof.Dr.Türkis Gürsel, G.Ü.T.F’nin kuruluşundan beridir hizmet veren birkaç öğretim üyesinden biridir.
YÖK Üyesi ve Gazi Üniversitesi’nin daha önceki rektörü Prof.Dr. Enver Hasanoğlu; Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin şu anki dekanı Prof.Dr. Peyami Cinaz ve dekan yardımcısı Prof.Dr.Aysun Bideci, G.Ü.T.F. önceki dekanı Prof.Dr.Sedef Tunaoğlu, Gazi Pediatri’nin öğretim üyeleridir.
Avrupa Kıtası’nın DSÖ Polio Eradikasyon Belgesi Prof.Dr. Ufuk Beyazova’ya verilmiştir.
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Metabolizma laboratuvarı SSIEM referans laboratuarları arasına Türkiye’den kabul edilen ilk laboratuar olmuştur. Ayrıca Gazi Pediatri Metabolizma Laboratuvarı’nda Türkiye’de ilk kez olarak Tandem MS ile açil karnitin profili ve aminoasit metabolizma bozukluklarının taranmasına başlanmıştır.
---
Gazi Pediatri’de asistanlık özveri isteyen bir süreç. İlk yıl süt çocuğu, büyük çocuk, oyun çocuğu enfeksiyon ve yeni doğan servisleri ile yoğun bakımda görev alıyorlar. İlk yıl ayda 10–11 nöbet var. Bundan sonraki 4 yıl boyunca ise sabit 7–8 nöbet. İlk yıl izin yok. Sonraki yıllarda ise yıllık izin: 1 ay…
---
Gazi Pediatri asistanlarına 8 sorudan oluşan, ortalama cevaplama süresi 1 dakikayı geçmeyeceğini önceden taahhüt ettiğimiz bir anket yaptık. 15 katlı hastanenin 7 katına dağılmış olduklarından pek kolay olmadı. Her birine “yorgun, meşgul ve sinirli” olma ihtimalini göz önüne alarak sakince ve çekinerek yaklaştık. Kimisini yemekte, kimisini ise 36 saatlik nöbet çıkışı yakaladık. Bazılarınınkileri ise “oralara bir yerlere” bıraktık, fırsat bulduklarında doldursunlar diye…
ANKET SONUÇLARI:
1- Mezun olduğunuz üniversite?
GAZİ Ü.T.F.: % 17.6
HACETTEPE Ü.T.F.: % 32.5
ANKARA Ü.T.F.: % 11.7
Diğerleri: % 38.2
2- Gazi pediatri kaçıncı tercihinizdi?
İLK ÜÇ: % 31
4 - 9.TERCİH: % 55
10 - 14.TERCİH: %14
Tüm tercihleri pediatri olan asistanların genel olarak tercih sırası şöyle olmuş
1.Tercih:Hacettepe Pediatri
2.Tercih:Sami Ulus Pediatri
3-4.Tercih:İstanbul, Çukurova yada Gazi
3- Size bir şans daha verilse tekrar Gazi Pediatri’yi tercih eder miydiniz?
EVET Tercih ederdim: %14.7
HAYIR Tercih etmezdim:%50
EMİN DEĞİLİM: %35.3
4- Genel olarak Gazi Pediatri’den memnun musunuz?
EVET Memnunum: %58.8
HAYIR Memnun değilim: %41.2
5- Hiç “gerçekten” istifa etmeyi düşündünüz mü?
EVET Düşündüm: %79,5
HAYIR Hiç düşünmedim: % 20.5
Açık uçlu sorularda ise “istifa düşüncesi nedenleri” arasında:
1- Çok yorucu ve yoğun olması (iş yükü)
2- Hocaların tavırları
3- Hemşirelik yaptırılıyor duygusu
4- Nöbet sayılarının fazlalığı
5- Küçük çocuklarla tıbbi açıdan ilgilenmenin zorlukları
6- Başasistan-Kıdemli-Çömez kaskatından kaynaklanan sorunlar sıralanabilir.
Gazi Pediatri asistanlarının 2008 Eylül TUS’una girecek hekimlere tavsiyeleri:
İş yoğunluğunu bilerek, hayatınızın büyük kısmının işiniz olacağını, özel hayatınızdan büyük fedakarlıklar gerektirdiğini göze alarak pediatri tercih etmeleri gerekiyor. Tüm bu fedakarlıklara değer mi bilmiyorum..
Pediatriden uzak durmaları öneririm. Ama eğer gerçekten istiyorlarsa Gazi bu konuda fena sayılmaz. Buradan hastasına hakim çok iyi bir pediatrist yetişebilir.
Çocukları sevmesem dayanılacak gibi değil…
Pediatri dışında başka hiçbir bölümü yapamayacaklarını düşünüyorlarsa, yani gemileri yakıp gelsinler…
Pediatri yazacak arkadaşlar çok iyi düşünsünler…
Acı çekerek, çok yorulmak isteyen arkadaşları Gazi Pediatri’ye bekleriz…
Nöbet ve çalışma şartları daha iyi olan bir bölüm tercih edin…
Kendinizi seviyorsanız pediatriyi tercih etmeyin…
Gazi Pediatri’ye yerleşebilmek için TUS’tan 63 - 65 puan almanız yeterli olacaktır.. Bu puan için ise 140 – 145 net çıkarmanız gerekiyor.
Öğrendiğimiz kadarı ile her dönem 4 – 5 asistanın başladığı Gazi Pediatri’ye ancak yarısı devam edebiliyormuş. Hatta biz araştırmamızı yaptığımız günlerde bir asistan istifa dilekçesini henüz vermiş fakat biraz daha sabırlı olması konusunda ikna edilmeye çalışılıyormuş. Kendisi ile görüştük. Fakat açıklama yapmaktan kaçınan asistan arkadaşımızın hala kararsız olduğu görülüyordu.
Dr.Betül PİRİM: Gazi Pediatri’de yalnızca 3 ay çalışmış. Şu an ise İzmir Atatürk Hastanesi’nde Kadın Doğum asistanı. Büyük umutlarla geldiği Gazi Pediatri’den umduğunu bulamadığını ifade ediyor. Başasistanların bile ayda 8 nöbet tuttuğunu öğrendiğinde yanlış yere geldiğini anlayan Dr. Betül Hanım’ı pediatrinin çalışma şartları çok zorlamış. Kadın-Doğumda da iş yoğunluğu sebebiyle çoğu kereler yorgun ve uykusuz kalmasına rağmen şu an halinden hiç şikâyetçi olmadığını belirtiyor. Şu an yaptığı işi seviyor ve pediatriden ayrılmasının kendisi için çok doğru bir karar olduğunu düşünüyor. “İnsan ne olursa olsun sevdiği işi yapmalı” diyen Dr. Betül Hanım, öğrencilikte stajları dolaşırken asistanların yaptıkları işin, çalışma şartlarının kendisine uygun olup olmadığını iyi ölçüp tartmalarının doğru tercihte önemli olduğunu vurguluyor.
Dr. Serkan ATICI: Gazi Pediatri’de 11’nci ayı. Anketimizi cevaplarken son derece olumlu görüş bildiren bir-iki kişiden biri olması dolayısı ile kendisi ile daha ayrıntılı görüşme yapmayı tercih ettik. Şu ana kadar diğer asistanların aksine hiçbir zaman istifa etmeyi düşünmemiş ve eğer kendisine bir şans daha tanınsa kesinlikle geleceği yer yine Gazi Pediatri olurmuş:
“2007 Erciyes Tıp mezunuyum. TUS’ta doğru tercihin çok önemli olduğunu düşündüğüm için TUS öncesi tercih etmeyi kararlaştırdığım bölümlere giderek yerinde gördüm. Bunlardan biri de Gazi Pediatri idi. Fiziki şartlarına, teknik kapasitesine, öğretim üyesi kadrosuna, çalışma şartlarına bakarak Gazi Pediatri’nin benim için uygun olduğuna karar verdim. Pediatri, fedakârlık isteyen bir bölüm. Kimi zaman sağlığından, uykundan, ailenden, arkadaşlarından, sevgilinden fedakârlık beklemen gerekiyor. Ben bunları bilerek geldim.
Pediatrinin beni en çok mutlu eden yönü hastalarımızın uyguladığımız tedaviden fayda görme oranlarının diğer bölümlerdekinden çok daha fazla olmasıdır.”
---
Asistanlar ile görüşmelerimiz sırasında Ankara Tıp Pediatri’den istifa edip de Gazi Pediatri’ye gelen bir asistan olduğunu öğrendik. Gözlerimiz yaşardı. Bir Gazili olarak gururlanmamak mümkün değildi. Kısa süreli bir şaşkınlığın ardından bu asistan ile de görüşmeye karar verdik. Kendisini Yoğun Bakım’ın önünde koşuştururken bulduk. Bize ayıracak birkaç dakikasının olması bizim için büyük şanstı. İsminin açıklanmasını istememesini anlayışla karşıladık. Ankara Tıp Pediatri’den neden istifa ettiğini ve sonrasında neden Gazi Pediatri’yi tercih ettiğini sorduk. Cevabı bir hayli ilginç oldu:
”Ankara Tıp Pediatri, Cebeci kampüsünde, bilimsel açıdan bakacak olursak Gazi’den mesela Yeni Doğan, Enfeksiyon ve İmmünoloji alanlarında kat kat üstün. Eğitimi baya iyi idi. Haftalık toplantıları buradakilerden çok daha eğitici oluyordu. Fakat hocaları çok yaşlı idi ve bize çok sert davranıyorlardı. Ben oradan kişisel nedenlerle istifa ettim. Benim zamanımda döner bile verilmiyordu. Orada çok yoruluyordum, tüm girişimleri biz yapıyorduk. Orada beş sene boyunca temel kitabımız Nelson’u bitirmek nerede ise imkânsızdı. Ankara Tıp Pediatri yazılacak en son yer…”
Peki, neden Gazi?
“ Şans işte. 14. Tercihimdi zaten. Ama burada olmaktan dolayı memnunum. Burayı seviyorum.”
Aslında biz Gazi’den övgü ile söz etmesi bekliyorduk…
---
Peki ya internlük?
Genel olarak bir ayı serviste, diğer ayı da poliklinikte olmak üzere toplam 2 ay internlük yapılan Pediatri’de ayda 7 ya da 8 nöbet tutturuluyor. Poliklinik ayında nöbetler büyük olasılıkla acil’de… Gazi’deki en çetin 2 ay desek herhalde yanlış olmaz… Pediatri’de TUS çalışmayı unutup, “önleyemiyorsan bari tadını çıkar” felsefesine göre hareket etmek gerekiyor.
İnt. Dr. Engin Dinç: “Çalıştığım poliklinikte sabah 20 hasta muayenesi, öğleden sonra 20 sonuç gösterme hizmeti yapılmaktaydı. Sabahtan öğleye kadar olan 210 dakikalık süre içinde 20 hastaya bakılmaya çalışıldığında her bir hastaya 10 dakikalık süre yetişmiyordu. Zaten bir hastaya ayrılması gereken standart süre de bu değildi. Fakat asistanım ve ben öğle yemeğine ancak 13.15’de çıkabiliyorduk. Bu durumu sorumlu hocalarımıza ilettiğimde bana verilen cevap “SSK’da günde 100 hasta bakılıyor. Siz hem de 2 kişisiniz yetiştirirsiniz” demişti. Bakmakla bakmak arasında fark var, biz hastalara uzaktan göz ucuyla bakarsak daha fazla hasta bakabilirdik. Ama artık SSK’daki o hasta yoğunluğunun sevk sisteminin olmayışı ve Sosyal Güvenlik Kurumlarının birleştirilmesi nedeniyle Üniversite Hastanelerine yani Hekim yetiştirilen kurumlara kaydığını üzülerek görüyordum.
Pediatri intörnlüğünde beni en çok etkileyen durum -belki de kendi asistanlık döneminde de karşılaşmaktan korktuğum için- kıdem üzerine kurulu ilişki biçimi oldu. Asistanların kendi içlerinde çömez, orta kıdemli, kıdemli ve başasistan olmak üzere “rütbe” leri bulunmakta, bütün kararlar, uygulamalar bunun üzerinden yapılmaktaydı. Örneğin bir hastaya verilecek tedavi “Harriet Lane” de olduğu gibi değil, kıdemli asistan veya başasistanın kendi alışkanlıklarına göre belirlenmekteydi.”
Sonuç olarak şunları söyleyebiliriz. Gazi Pediatri, çocuk hastalıkları uzmanı olmak isteyen hekim arkadaşlar için eğitim kadrosu ve teknik altyapısı ile hastasına hâkim hekimler yetiştiren ideal bir kurumdur.
İnt. Dr. Yunus Emre BULUT
Gazi Üniv. Tıp Fakültesi
Paramedikal Aktüel Tıp Dergisi'nin 24. sayısından alınmıştır...